Kuchnia regionalna

Posiłki dla naszych gości przygotowujemy na bazie świeżych produktów z gospodarstwa rolnego i przydomowego oraz produktów z innych gospodarstw rolnych w miejscowości.

Opis szczegółowy atrakcji

Posiłki dla naszych gości przygotowujemy na bazie świeżych produktów z gospodarstwa rolnego i przydomowego oraz produktów z innych gospodarstw rolnych w miejscowości.

Na bazie tych produktów przygotowujemy potrawy lokalne, tradycyjne i regionalne. Są one dziedzictwem kulinarnym i wizerunkiem naszego obszaru. Przygotowane posiłki z lokalnych surowców, tradycyjnymi metodami posiadają niepowtarzalny, unikalny smak.

Nasz jadłospis zawiera w szczególności następujące potrawy:

  • pierogi z soczewicą, ziemniakami i serem, tzw. „ruskie”, kaszą jaglaną, gryczaną, mięsem, kapustą z grzybami, z jagodami, z makiem;
  • warniki wykonywane z ciasta drożdżowego, gotowane na parze, z farszem z soczewicy, sera lub owocami, albo bez farszu;
  • placki drożdżowe, mogą być z jabłkami lub z makiem, na zsiadłym mleku, ziemniaczane;
  • kluski, kopytka, pyzy, knedle z owocami, soczewicą, mięsem;
  • gołąbki z kapusty z mięsem, kaszą jaglaną, gryczaną, ryżem;
  • kisiel z owsa – lekkostrawna potrawa o konsystencji kisielu, polewana skwarkami z cebulą. Przygotowuje się ją często jako potrawę wigilijną;
  • tartun ziemniaczany – potrawa wykonywana z tartych surowych ziemniaków, pieczona w blaszce, podawana z mlekiem zsiadłym;
  • kwaszone ogórki, mleko zsiadłe, twaróg, świeże jaja;
  • potrawy z ryb złowionych w Bugu.

Na życzenie turystów zamówić można tradycyjne wiejskie wędliny, chleb upieczony w piecu chlebowym.

W gospodarstwie zamówić można całodzienne wyżywienie lub skorzystać z wybranych posiłków. Do dyspozycji gości posiadamy wyposażoną kuchnię, w której jest możliwość samodzielnego przygotowania posiłków.