Opis szczegółowy atrakcji
Posiłki dla naszych gości przygotowujemy na bazie świeżych produktów z gospodarstwa rolnego i przydomowego oraz produktów z innych gospodarstw rolnych w miejscowości.
Na bazie tych produktów przygotowujemy potrawy lokalne, tradycyjne i regionalne. Są one dziedzictwem kulinarnym i wizerunkiem naszego obszaru. Przygotowane posiłki z lokalnych surowców, tradycyjnymi metodami posiadają niepowtarzalny, unikalny smak.
Nasz jadłospis zawiera w szczególności następujące potrawy:
- pierogi z soczewicą, ziemniakami i serem, tzw. „ruskie”, kaszą jaglaną, gryczaną, mięsem, kapustą z grzybami, z jagodami, z makiem;
- warniki wykonywane z ciasta drożdżowego, gotowane na parze, z farszem z soczewicy, sera lub owocami, albo bez farszu;
- placki drożdżowe, mogą być z jabłkami lub z makiem, na zsiadłym mleku, ziemniaczane;
- kluski, kopytka, pyzy, knedle z owocami, soczewicą, mięsem;
- gołąbki z kapusty z mięsem, kaszą jaglaną, gryczaną, ryżem;
- kisiel z owsa – lekkostrawna potrawa o konsystencji kisielu, polewana skwarkami z cebulą. Przygotowuje się ją często jako potrawę wigilijną;
- tartun ziemniaczany – potrawa wykonywana z tartych surowych ziemniaków, pieczona w blaszce, podawana z mlekiem zsiadłym;
- kwaszone ogórki, mleko zsiadłe, twaróg, świeże jaja;
- potrawy z ryb złowionych w Bugu.
Na życzenie turystów zamówić można tradycyjne wiejskie wędliny, chleb upieczony w piecu chlebowym.
W gospodarstwie zamówić można całodzienne wyżywienie lub skorzystać z wybranych posiłków. Do dyspozycji gości posiadamy wyposażoną kuchnię, w której jest możliwość samodzielnego przygotowania posiłków.